Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

Také si dovolím doplnit informace ohledně změny Ústavy. Pan Hrubý má plnou pravdu v tom, že zmiňovaná pravomoc prezidenta republiky byla přesunuta z čl. 62 do čl. 63. Co je ale podstatné: zatímco čl. 62 obsahuje NEKONTRASIGNOVANÉ pravomoci, pravomoci obsažené v čl. 63 kontrasignaci VYŽADUJÍ (v takovém případě je za akt prezidenta odpovědná vláda). Touto změnou Ústavy tedy došlo k určitému omezení prezidentových pravomocí, neboť od účinnosti novely je prezident povinen rozhodnutí nezahájit či ukončit určitá trestní řízení předložit premiérovi (v zájmu premiéra, pokud nechce ohrozit fungování své vlády - vystavit se hlasování o nedůveře apod., jako se ostatně u nás stalo - je posoudit dopady amnestie a zvážit, zda ke spolupodpisu přikročí, či nikoli).

Rovněž znění čl. 65 je nyní pro prezidenta republiky ve skutečnosti méně příznivé - kromě staré možnosti potrestat jej za velezradu přibyla i možnost nová, a sice stíhat jej za závažné porušení Ústavy či jiné součásti ústavního pořádku (to dříve možné nebylo). Rovněž prezidentova nestíhatelnost byla velmi výrazně omezena - zatímco dříve se jej týkala doživotně, i po skončení jeho funkčního období, v současnosti se omezí toliko na dobu prezidentova setrvání v úřadě.

Závěrem: Netvrdím, že není možné, že amnestie byla připravena dopředu a že o ní vědělo podstatně víc lidí, než se teď tvrdí. Že by ale zákonodárci ušili prezidentovi Ústavu na míru dle jeho přání, je nesmysl. Leda že by se Klaus doopravdy zbláznil a tohle všechno si přál ;)

0 0
možnosti
VH

Nevím, jaké bylo předchozí znění článku f/ (bylo-li jiné, čemuž nevěřím, neboť uvedenou formulaci znám). Chtěl bych však upozornit, že již prezident Havel opakovaně nařídil, aby se trestní řízení ukončilo (např. v kauze své přítelkyně Marty Chadimové).  Od té doby probíhaly v jistých vlnách diskuze, zda je vhodné amnestovat (přesněji: abolovat) před vynesením rozsudku (a tedy před stanovením /ne/viny). Takže takový článek v ústavě nutně existoval a nikdy nebyl vypuštěn.

   Lhát se nemá.

0 0
možnosti
VH

Doplním:  změna ústavy se skutečně dotkla i vámi uvedeného textu.  Byl zrušen jako článek 62, pís. g/  a  v e   z c e l a   t o t o ž n é m   z n ě n í   byl vložen do článku 63 jako pís. j/!!!   Chce to znát a pak teprve psát.  (Řazení je logištější - v článku 63 je uvedeno i právo udělovat amnestii).

0 0
možnosti
Foto

Jsou to sice spekulace, ale těch náhod je tam opravdu moc

2 0
možnosti
ZB

Nepište nesmyslnosti, na exsenátora Nováka se amnestie nevztahuje, to že se vyhýbá nástupu do vězení je jiná věc...

1 0
možnosti
JK

J58a86n 39K48o54l38i54á91š

13. 1. 2013 20:38

... je docela dobře možné, že: a) spoluautory amnestie jsou kmotři ze Špindlerova Mlýna a že jde o další položku obchodu s prezidentským podpisem zvýšení DPH; b) poptávka po propuštění vězňů přišla z vlády, poslední dva měsíce kalendářního roku totiž věznice jely na provizorní účet, tzn. na dluh; největší výdajovou položkou je ve věznicích jídlo, takže se mohlo jednat o prevenci před nepokoji ve věznicích apod.

1 2
možnosti
IH

I90v82o 86H36u66b84á81l17e28k

13. 1. 2013 20:21

nejsem přítelem těchto spikleneckých teorií, ale zdá se, jak jsem dnes sledoval v televizi jakla, že se stále více do toho zaplétají pánové z hradu a některé věci jsou skutečně dost podivné. jakl se navíc chvílemi choval jako přistižený uličník a v jednu chvíli se mi zdálo, že to už nezvládne a sice po dotazu na konkrétní jméno právníka z hradu, který byl spoluúčasten na tvorbě amnestie. nakonec jeho odpověď byla perfektní a možná jediná možná, navíc zcela logická. jméno neprozradí a to především z toho důvodu, aby se dotyčný nestal dalším terčem štvavé kampaně... nějak jsem mu to nevěřil

4 4
možnosti
PB

P39a64v68e38l 48B39a70c62í16k

13. 1. 2013 20:07

Demokracie tu není od toho, aby si každý mohl říkat TO co chce, ale od toho aby se TÍM  nikdo nemusel zabývat. Zajímavě shrnuté, ale co z toho?:-P

2 1
možnosti
Foto

Dohady, spekulace, konspirační teorie ... podobné úvahy jsou krásné především z toho titulu, že nejsou vyvratitelné. Jakýkoliv argument položený proti vyznění článku lze v rámci konspirační teorie do ní vmontovt buď jako její přímou součást, či jako část ke zmatení veřejnosti, s kterou autoři onoho spiknutí přesně pracovali ....

Předložíte-li jeden jediný hmatatelný důkaz, budu Vám věřit. V opačném případě opravdu vaříte jen z vody a jen ze svých vlastních dohadů.

Mimochodem, pro Vaší informaci, nejsem již dávno příznivcem V.Klause (zklamal mne již nejednou) a s amnestií, tak jak proběhla mám obrovský problém - chápu ji jako neskutečný paskvil, ale Vae hodnocení, jako nějaké spiknutí, mi přijde ... řekněme neprokazatelné.

9 9
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 0
možnosti
Foto

Když to dáte jako politický kriminální román na pulty, vyděláte balík.;-)

4 4
možnosti
Foto

Na každé konspirační teorii se dá vydělat majlant .... to je taky ten důvod, proč jsou dávány do oběhu ;-)

6 1
možnosti
  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 845x
Pracuji jako IT analytik.

Monitoruji legislativu z pohledu občana:
www.obcanskymonitoring.cz

Hledám spolupráci s dalšími bloggery, abychom společně vytvořili lepší veřejné zpravodajství než je současný infotainment.
www.nezpravy.cz

Organizuji autorská čtení a veřejné přednášky
www.knihovnapruhonice.cz

Organizuji výstavy:
http://krystalbriliant.wordpress.com/

Propaguji www.podnety.cz jako moderní nástroj komunikace občana s obcí.

Jsem zastupitelem v obci Průhonice.

Seznam rubrik